27 de milioane de japonezi trăiesc de trei zile un coşmar: cutremur, tsunami, alertă nucleară.
"Tot celor care ştiu să sufere li se dă suferinţă. Cel mai grav cutremur din istoria Japoniei şi al cincilea ca magnitudine de când se măsoară cutremurele în lume a adus una dintre cele mai bogate ţări ale lumii într-o situaţie limită: cutremurul şi tsunami-ul au provocat mii de morţi şi zeci de mii de dispăruţi, iar posibilitatea unui accident nuclear stă ca o sabie deasupra capului celor 127 de milioane de japonezi.
"Japonezii au trecut prin multe nenorociri în istoria lor şi sunt rezistenţi la durere. Sunt un popor care a suferit şi ştie să facă faţă suferinţei. Am încredere că îşi vor reveni", spune fratele unui tânăr care lucrează în Tokio, la o mare bancă de investiţii.
Vineri, 11 martie, la ora 14:46 (ora României 7:46), Japonia a fost zguduită de un cutremur de nouă grade pe scara Richter. Este al cincilea ca magnitudine de când se măsoară cutremurele în lume, adică din 1900. Cel mai mare cutremur a fost în Chile, de 9,5 grade, în 1960.
Clădirile de zeci de etaje din Tokio au rezistat, aplecându-se ca nişte trestii, în schimb tsunami-ul, valul uriaş de apă de 10 metri înălţime care a urmat, a fost devastator. Pagubele totale sunt evaluate la 100 de miliarde de dolari într-o primă fază, ceea ce înseamnă circa 2% din PIB-ul estimat la circa 5.500 mld. dolari.
Problema cea mai mare este însă acum centrala nucleară de la Fukushima, aflată la 250 de kilometri nord de capitala Japoniei, unde a fost declarată stare de urgenţă şi mii de persoane au fost evacuate pe o rază de 20 de kilometri." (Mediafax)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu